NFT-bubbel zal crashen, maar sluit de technologie niet af – Onderzoeker

Spread the love

Overweeg dit aanbod: voor $ NZ17,5 miljoen zou je een digitaal bewijs kunnen kopen dat je iets ‘bezat’.

Niet-fungible token

Stel dat het een stuk digitaal kunstwerk was, en het gebeurde toevallig dat het werd vertegenwoordigd door een ‘niet-fungible token’.

Je zou geen automatisch auteursrecht krijgen of iets inherent materieels zoals een fysiek schilderij. In plaats daarvan krijgt u mogelijk een link naar het originele bestand van het kunstwerk. Maar er was ook niets dat iemand ervan weerhield om het digitale bestand te kopiëren of te downloaden en het te gebruiken zoals ze wilden.

In plaats daarvan had je een unieke functie gekocht op een openbare ‘blockchain’ – een gedecentraliseerd grootboek – die in de meeste gevallen zou ‘verwijzen’ naar het bestand met het kunstwerk via zoiets als een URL.

 

Waarom nft kopen?

Alex Sims, professor aan de Universiteit van Auckland en onderzoeker op het gebied van blockchaintechnologie, zei dat veel mensen zich op dit moment zouden afvragen: “Waarom zou ik in vredesnaam deze NFT kopen?”

Dat kwam omdat u door de aankoop van een NFT het token had gekocht dat het activum vertegenwoordigde. Het is een token dat volledig los staat van het actief, en niet het ding zelf. Het unieke token fungeerde net als uw echtheidscertificaat dat zei dat uw exemplaar van het digitale kunstwerk het origineel was.

“Dat is een van de grootste punten van kritiek. Dat is misschien wat je logisch denkt. Maar we zijn helemaal geen logische wezens. hoe kun je een nft kopen? Mensen houden ervan om dingen te bezitten’, zei Sims. “Stel dat je bijvoorbeeld Van Goghs Zonnebloemen hebt. Het origineel kost miljoenen dollars, maar je zou uitstekende afdrukken kunnen krijgen waarvan je zou zweren dat het dezelfde was …

Sims zei dat die verandering in wat het betekende om iets te ‘bezitten’ via een NFT was ‘wat veel mensen niet kregen’. NFT’s kwamen in verschillende vormen – vaak als digitale kunst – maar ook als audio, video, tickets en andere digitale activa.

Het concept van NFT’s bestaat al sinds het midden van de jaren 2010. Maar ze kwamen pas onlangs op grote schaal onder de aandacht van het publiek, mede dankzij de schijnbaar exorbitante prijzen die mensen bereid waren te besteden. Kiwi-bedrijven deden ook mee.

NFT’s, of on-fungible tokens, zijn digitale activa die objecten uit de echte wereld vertegenwoordigen

Die NZ$ 17,5 miljoen is wat iemand betaalde voor een van de eerste NFT’s, die een gepixeld gemaskerd buitenaards wezen afbeeldde. De afbeelding, gemaakt in 2017, maakte deel uit van de 10.000-set CryptoPunks-collectie. Online gebabbel over NFT’s kan ook polariserend zijn. Soms werden ze gepromoot als een plan om snel rijk te worden. Anderen verwierpen de trend of karakteriseerden hem als moeilijk te begrijpen.

“Er is op dit moment zoveel hype dat het eigenlijk een zeepbel is. Het zal crashen. Sommige mensen geven stomme hoeveelheden geld uit [aan NFT’s], en veel daarvan zal vrijwel waardeloos worden, “zei Sims.

 

Er was ook “veel oplichterijgedrag”, voegde ze eraan toe.

“Dat wil niet zeggen dat NFT’s niet goed zijn, als een algemeen concept.” Een groep die van de trend kon profiteren, waren kunstenaars. Sommigen meldden dat ze meer geld verdienden dan ooit, en Sims zeiden dat dat zou kunnen zijn omdat mensen nu kunstwerken konden kopen en bewijzen dat ze het ‘bezaten’.

Ze zei dat sommigen NFT’s zagen als een manier voor makers om de tussenpersoon uit te schakelen, omdat ze zelf digitale kunst konden maken en verkopen. “Ik denk echt dat het de macht teruggeeft in de handen van de artiesten en de makers, die nog nooit in een machtspositie zijn geweest.” Maar het had zijn nadelen.

“Sommige mensen rippen gewoon alles van internet en maken hun eigen NFT’s, en het maakt inbreuk op het auteursrecht. Sommige gevestigde kunstenaars laten NFT’s van hun kunstwerken verkopen [door anderen]”, zei Sims.

“Als je een NFT koopt, moet je heel voorzichtig zijn dat wat je koopt niet van iemand anders is gekopieerd, want als dat zo is, is het in feite waardeloos.” Ze zei dat een ander vaak genoemd punt van zorg over NFT’s het enorme elektriciteitsverbruik en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor het milieu was.

Veel NFT’s gebruikten de Ethereum-blockchain. Om zijn grootboek te beveiligen, gebruikte het een model waarbij apparaten in een netwerk van over de hele wereld tot een consensus moesten komen over aspecten als rekeningsaldi en transacties door een soort gecompliceerde wiskundige puzzel op te lossen.

Ethereum

Ethereum schatte dat er jaarlijks ongeveer 73,2 Terawattuur (TWh) nodig was om het van stroom te voorzien, wat ongeveer gelijk was aan het energieverbruik van een middenland als Oostenrijk. Ethereum merkte ook op dat het de methode uitfaseerde voor een andere methode, die het energieverbruik met meer dan 99 procent zou verminderen.

 

Sims, met een optimistische kijk, zei dat NFT’s meer betekenis zouden kunnen krijgen naarmate de ‘metaverse’ belangrijker werd. De ‘metaverse’ verwees naar een idee dat mensen ooit zouden kunnen werken, spelen en communiceren in een meeslepende, gesimuleerde digitale omgeving.

Metaverse gehyped als het volgende grote ding in de technische wereldVideo afspelen02:19 Het is het idee dat we allemaal in de digitale wereld zullen leven, werken en spelen, waarbij we als avatars communiceren via een virtuele headset. In feite waren er al voorbeelden van kunstgalerijen binnen metaverses. NFT’s werden hier gebruikt om te bewijzen dat de kunst die in die galerij werd getoond, het origineel was, zei Sims.

Ze zei dat de metaverse ook niet zou verdwijnen, met merken als Nike die zich nu voorbereiden op een digitale toekomst. digitale kunst nft kopen is mogelijk online. “Er zouden handelsmerken zijn over digitale goederen, wat NFT zal zijn. Dus als je in de metaverse van Nike bent, kun je de kleding dragen van de entiteit die je hebt gekocht. “Dat is precies wat er in de echte wereld gebeurt … veel mensen zijn vastbesloten om geld uit te geven om zich te onderscheiden.”

Sims zei dat ze van plan was om een ​​NFT te minten – een uniek exemplaar van een asset op de blockchain te produceren – voor onderzoeksdoeleinden. Ze vertelde 1News dat ze momenteel geen NFT’s bezat.

Zoals bij elke aankoop, was er een element van “koper, pas op”, voegde ze eraan toe. “Als mensen iets gaan kopen, is dat zoals bij elke kunst. Waarom kopen? Omdat je het leuk vindt. “Als je denkt dat je wat geld kunt verdienen, is dat niet goed. Je maakt jezelf klaar om te mislukken, “zei ze. “Het is een paradigmaverschuiving – er is geen andere manier omheen. “Sommige mensen zullen het niet begrijpen, maar je kunt het niet zomaar negeren. Maar je wilt ook niet dat mensen hun spaargeld in NFT’s stoppen omdat ze vreselijk verbrand zullen raken.”

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *